Crni luk

Crni luk (Allium cepa) je dvogodišnja biljka iz familije lukova (Alliaceae). Spada u red najraširenijih povrtarskih vrsta. Za ishranu se koristi lukovica i mlada biljka ili listovi i to kao salata, varivo, dodatak jelima u svežem stanju. Boje suvih listova crnog luka su veoma postojane i koriste se kao prirodne boje za tkaninu.

Boja suvih ovojnih listova (ljuske lukovice) može biti bela, žuta, braon i ljubičasta.

Boja sočnih listova (očišćene lukovice) može biti:

–          bela
–          žućkasta
–          crvenkasta
–          ljubičasta

Proizvodnja crnog luka se može obavljati na tri načina:

–          direktnom setvom
–          iz arpadžika
–          iz rasada

U svetu najveći prinosi se postižu pri proizvodnji direktno iz semena, a najmanji pri proizvodnji iz arpadžika.

Crni luk vodi poreklo iz srednje Azije, odakle je prenet u Egipat. Iz Egipta gajenje luka se proširilo u staru Grčku, zatim Rim i u Evropu. Gaji se već 4000 godina.

Crni luk odlikuju umereni zahtevi i dobra prilagođenost ekološkim uslovima, stoga ima veoma širok areal rasprostranjenosti. Gaji se u gotovo svim zemljama sveta. Najveći svetski proizvođač je Kina, a za njom sledi India.

KAO ZDRAVA HRANA

Crni luk je majdan najvažnijih vitamina i minerala, praktično sadrži sve vitamine pri čemu prednjači C dok je na drugom mestu vitamin E, a veoma je bogat i vitaminima B₁ i B₂. Zanimljivo je istaći da je lišće mladog luka tri puta bogatije vitaminom C od njegove glavice, a ima i znatno više vitamina A. Crni luk je prirodni antibiotik, sadrži fitoncide koji pogubno deluju na bakterije. Savremena nauka navodi čak petnaestak lekovitih svojstava luka (diuretičko svojstvo, sprečava infekciju, čisti krvne sudove, reguliše nivo šećera u krvi, snižava povišeni pritisak, olakšava iskašljavanje, leči prehlade, jača organizam i imunitet, podstiče apetit i varenje itd.).

 • crni luk spada u retke namirnice koje su u stanju da svoje dragocene sastojke sačuvaju u toku čitave godine
 • interesantno je da luk pri izlaganju toploti ne gubi mnogo
 • sečen luk treba odmah upotrebiti inače postaje štetan, takođe prepržen i potamneo je štetan po zdravlje
 • ruke koje mirišu na luk treba protrljati solju
 • oči neće suziti ako se luk seče pod mlazom vode

Zanimljivosti

 • Stari Egipćani su obožavali crni luk, verujući da njegov sferični oblik i koncentrični slojevi simbolišu večni život. Zakletvu izrečenu pred lukom vrednovali su kao najviši oblik zakletve. Pored hleba, crni luk je bio najčešće prikazivana hrana na slikama egipatskih grobnica i piramida.
 • U staroj Grčkoj, sportisti koji su učestvovali na Olimpijskim igrama su jeli crni luk u velikim količinama jer su verovali da će im to pomoći da ostvare pobedu
 • Rimski gladijatori su trljani lukom da bi im se učvrstili mišići
 • U Srednjem veku, luk je bio toliko značajna namirnica da je ponegde korišćen i kao sredstvo plaćanja
 • Grad Čikago je dobio ime po francuskoj verziji indijanske reči shikaakwa, što u prevodu znači divlji luk. Naime, u rejonu grada je obilno rastao divlji luk.
 • Po turskoj legendi, kada je đavo isteran iz raja, na mestu gde je desnom nogom stao na zemlju iznikao je crni luk, a na mestu gde je stao levom nogom, beli luk. Odatle crni i beli luk imaju tako jak ukus i miris.