Krastavac

Krastavac (Cucumis sativus) je jednogodišnja biljka iz familije tikava (Cucurbitaceae). Predstavlja jednu od najznačajnijih povrtarskih kultura i četvrto je najuzgajivanije povrće na svetu. Plodovi krastavca se koriste za ishranu nedozreli, u svežem stanju, kao salata i kao kiseli. Krastavac je u poslednje vreme postao značajna sirovina i u farmaceutskoj industriji za izradu raznih kozmetičkih preparata.

U praksi je uobičajena podela na:

–          kornišone (sorte kratkog ploda)
–          salatne sorte (dugog ploda)
–          polusalatne – univerzalne, kod kojih se plod u početnim fazama koristi kao kornišon, a kasnije kad poraste kao salatar

Smatra se da krastavac potiče iz severoistočne Indije i podnožja Himalaja, gde je bio poznat još pre 3.000 godina. Spada u red najstarijih kultura. Krastavaci su bili popularna namirnica još kod starih Egipćana, Grka i Rimljana. Postoje podaci da se gajio u XII veku na Balkanu.

Krastavac je kultura koja ima veoma širok areal rasprostranjenosti, pre svega zbog svoje relativno kratke vegetacije. Gotovo da ne postoji zemlja u svetu gde se ne proizvodi krastavac. Ubedljivo najveći svetski proizvođač je Kina.

 

KAO ZDRAVA HRANA

Krastavac je povrće sa najmanje kalorija jer sadrži 96% vode, međutim i ono malo što u njemu posle vode ostaje vredi mnogo. Dobro je snabdeven vitaminom C i skoro svim B vitaminima. Bogat je mineralima. Najzdraviji je kad se jede sa korom jer se u njoj i odmah ispod nje nalazi najviše dragocenih sastojaka. Krastavac otklanja neugodan zadah, leči mamurluk i dijabetes, pomaže prilikom gubitka suvišne telesne težine, reguliše probavu i krvni pritisak, smanjuje holesterol, olakšava bolove koje uzrokuje artritis, štiti od malignih oboljenja.

  • eliksir zdravlja i lepote – svež sok krastavca pomešan sa sokom jabuke, celera i šargarepe, zaslađen sa malo meda
  • ako se krastavac posoli izgubi mnogo od svog korisnog delovanja

 

U KOZMETICI

U kozmetici krastavac je na visokoj ceni. Izvanredno čisti kožu, a istovremeno je snabdeva vlagom i to ne običnom vodom već prvoklasnim sokom. Osim toga krastavac hrani i osvežava kožu, a odgovara svakom tipu i vrsti.

 

Zanimljivosti

  • krastavac možete koristiti kao prirodno sredstvo za odvraćanje pojedinih insekata od vašeg doma, komadiće ili koru krastavca ostavite na onim mestima gde se pojavljuju mravi i bubašvabe